Kurzy ATAC

Banán kandizovaný

Kategória: Ovocie / Kandované

Banán kandizovaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

303 kcal

Energia kJ

1267 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.7 %) Sacharidy (96.7 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (0.8 %)

Po jablkách je banán druhé najkonzumovanejšie ovocie sveta. Je plodom banánovníka (Musa), byliny s dlhou históriou – prvýkrát ju spomínajú už budhistické texty z dôb okolo roku 600 pred naším letopočtom, z roku 200 nášho letopočtu potom pochádzajú prvé overené doklady o pestovaní banánovníka (v Číne). Po roku 600 sa začalo pestovanie banánov šíriť na africký kontinent, v roku 1502 boli prvé rastliny vysadené v strednej Amerike, ktorej krajina (predovšetkým Kostarika) dnes patrí k najväčším exportérom. Plody sú pretiahnutého tvaru so žltou šupkou, hmotnosť sa bežne pohybuje od 150 do 200 gramov. Pre banány je typické ich dozrievanie pri skladovaní. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaný banán a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaný banán v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.

 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.