Kurzy ATAC

Banán čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Banán čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

98 kcal

Energia kJ

408 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.2 %) Sacharidy (85.9 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (6.2 %)

Po jablkách je banán druhé najkonzumovanejšie ovocie sveta. Je plodom banánovníka (Musa), byliny s dlhou históriou – prvýkrát ju spomínajú už budhistické texty z dôb okolo roku 600 pred naším letopočtom, z roku 200 nášho letopočtu potom pochádzajú prvé overené doklady o pestovaní banánovníka (v Číne). Po roku 600 sa začalo pestovanie banánov šíriť na africký kontinent, v roku 1502 boli prvé rastliny vysadené v strednej Amerike, ktorej krajina (predovšetkým Kostarika) dnes patrí k najväčším exportérom.
Plody sú pretiahnutého tvaru so žltou šupkou, hmotnosť sa bežne pohybuje od 150 do 200 gramov. Pre banány je typické ich dozrievanie pri skladovaní.

Banány a zdravie

Banány sú bohatým zdrojom vlákniny, vďaka ktorej majú schopnosť výrazne ovplyvňovať črevnú peristaltiku. Ďalej sa pýšia výrazným podielom draslíka, majú tak nemalý vplyv na činnosť srdca a ciev. Z dôvodu nízkeho podielu sodíka a vysokého množstva draslíka v kombinácii so strednou hodnotou glykemického indexu sa tak banány stali obľúbenou súčasťou jedálnička športovcov, a to predovšetkým ako súčasť pozáťažovej stravy. Hodnota glykemického indexu banánu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Banány v kuchyni

Najrozšírenejšie odrody, tj banány odrody Cavendish, sú mäkké a sladké a konzumujú sa najčastejšie surové. Na varenie a iné tepelné úpravy všeobecne sú určené tzv. plantainy, škrobové banány, plody banánovníka bylinného. Banány sa najčastejšie používajú do:
- obilných kaší,
- ovocných šalátov,
- dezert,
-
zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.