Energia kcal
98 kcal
Energia kJ
408 kJ
Bielkoviny
1.2 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
3 g
Po jablkách je banán druhé najkonzumovanejšie ovocie sveta. Je plodom banánovníka (Musa), byliny s dlhou históriou – prvýkrát ju spomínajú už budhistické texty z dôb okolo roku 600 pred naším letopočtom, z roku 200 nášho letopočtu potom pochádzajú prvé overené doklady o pestovaní banánovníka (v Číne). Po roku 600 sa začalo pestovanie banánov šíriť na africký kontinent, v roku 1502 boli prvé rastliny vysadené v strednej Amerike, ktorej krajina (predovšetkým Kostarika) dnes patrí k najväčším exportérom.
Plody sú pretiahnutého tvaru so žltou šupkou, hmotnosť sa bežne pohybuje od 150 do 200 gramov. Pre banány je typické ich dozrievanie pri skladovaní.
Banány sú bohatým zdrojom vlákniny, vďaka ktorej majú schopnosť výrazne ovplyvňovať črevnú peristaltiku. Ďalej sa pýšia výrazným podielom draslíka, majú tak nemalý vplyv na činnosť srdca a ciev. Z dôvodu nízkeho podielu sodíka a vysokého množstva draslíka v kombinácii so strednou hodnotou glykemického indexu sa tak banány stali obľúbenou súčasťou jedálnička športovcov, a to predovšetkým ako súčasť pozáťažovej stravy. Hodnota glykemického indexu banánu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Najrozšírenejšie odrody, tj banány odrody Cavendish, sú mäkké a sladké a konzumujú sa najčastejšie surové. Na varenie a iné tepelné úpravy všeobecne sú určené tzv. plantainy, škrobové banány, plody banánovníka bylinného. Banány sa najčastejšie používajú do:
- obilných kaší,
- ovocných šalátov,
- dezert,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>