Kurzy ATAC

Bageta pšeničná celozrnná

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Bageta pšeničná celozrnná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

243 kcal

Energia kJ

1013 kJ

Bielkoviny

6.2 g

Sacharidy

45 g

Tuky

2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.2 g) Sacharidy (45 g) Tuky (2 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.7 %) Sacharidy (77.7 %) Tuky (7.4 %) Vláknina (4.1 %)

Pšeničná bageta je pekárenský výrobok z pšeničnej hladkej múky. Pre jej výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používa olej, rôzne druhy korenia či vločky a semienka. Pre komerčne vyrábané bagety je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Pšeničná bageta a zdravie

Pšeničná bageta je zdrojom lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Pšeničná bageta je zbavená prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľná, má ale vyššie hodnoty glykemického indexu, než jej celozrnná forma. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivá na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Pšeničná bageta v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.