Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
369 kcal
Energia kJ
1543 kJ
Bielkoviny
4.3 g
Sacharidy
51.4 g
Tuky
10 g
Vláknina
22.9 g
Plody badiánu pochádzajú z badiánika pravého (Illicium verum), toto korenie s hviezdicovitým tvarom je známe pod označením čínsky aníz alebo hviezdicový aníz. Badián má sladkastú korenenú chuť podobnú anízu, ale viac výraznejší. Je nutné ho rozlíšiť od japonského badiánu, ktorý je silne toxický. Korenie je pôvodom z južnej Číny a Vietnamu, ale pestuje sa aj v Japonsku a na Filipínach.
Silica badiánu pozitívne pôsobí na nervy. Antibakteriálne účinky sa využívajú na liečbu astmy a suchého kašľa. Používa sa tiež pri prechladnutí, kašli a bolesti svalov. Odvar pôsobí močopudne. Vďaka účinnej látke oseltamivir sa stal prírodnou surovinou na výrobu lieku Tamiflu. V tradičnej čínskej medicíne sa využíva na podporu zdravia ženských pohlavných orgánov a pre dojčiace matky na zvýšenie sekrécie materského mlieka. Na východe sa používa v boji proti kolike a reumatizmu.
Korenie sa bežne používa v čínskej, indonézskej a vietnamskej kuchyni pri príprave pokrmov z bravčového mäsa, kurčiat a kačíc, ďalej potom aj do pokrmov z rýb a kôrovcov alebo do zeleninových jedál. Bežne sa pridáva do sladkého pečiva, lekváru, kompótov, perníkov, vianočného pečiva, žuvačiek a cukríkov. Ochucuje varené víno a likéry.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>