Kurzy ATAC

Baby špenát

Kategória: Zelenina / Listová

Baby špenát

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

26 kcal

Energia kJ

107 kJ

Bielkoviny

2.6 g

Sacharidy

1.6 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.6 g) Sacharidy (1.6 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (42.5 %) Sacharidy (26.2 %) Tuky (14.1 %) Vláknina (17.2 %)

Špenát siaty (Spinacia oleracea) je celosvetovo rozšírená listová zelenina, ktorá pôvodne pochádza z juhozápadnej Ázie. Označenie "Baby špenát" sa používa pre mladé listy špenátu zberané približne 2-3 týždne svojho rastu.

Baby špenát a zdravie

Listy špenátu siateho sú bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, ktorého správne využívanie v tele je komplikované vyšším obshaom kyseliny šťaveľovej v špenáte. Táto látka je považovaná za antinutričnú, má schopnosť podporovať tvorbu obličkových kameňov. Špenát je aj významným zdrojom vitamínu K, ktorý nemalou mierou ovplyvňuje zrážanie krvi - s touto informáciou by mali kalkulovať jedinci užívajúci antikoagulancia. Významný je aj podiel karoténov v listoch, najviac beta-karoténu a luteínu. Konzumácia špenátu tak navyšuje antioxidačnú kapacitu, má aj priamy vplyv na správnu funkciu zraku.

Baby špenát v kuchyni

Listy špenátu sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Konzumujú sa surové aj tepelne upravené - je možné ich variť, dusiť, piecť. Špenát sa používa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.

Je možné ich aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.