Kurzy ATAC

Avokádo čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Avokádo čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

171 kcal

Energia kJ

714 kJ

Bielkoviny

1.5 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

16.5 g

Vláknina

4.9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (16.5 g) Vláknina (4.9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.7 %) Sacharidy (3.4 %) Tuky (87.1 %) Vláknina (5.8 %)

Avokádo je plod hruškovca prelahodného (Persea americana). Názov tohto ovocia je odvodený od aztéckeho ahuacalt. Vnútri týchto plodov, ktorých hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 100 g - 1 kg, sa nachádza tvrdé okrúhle semeno, ktoré nie je určené na konzumáciu. Dužina avokáda je mäkká, s vyšším podielom tukov, tohto sa využíva v kuchyni na prípravu rôznych pokrmov.

Avokádo a zdravie

Avokádo je bohatým zdrojom draslíka, má tak pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahuje vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín, nutričný profil tohto ovocia je veľmi podobný olivám. Avokádo je súčasne veľmi dobrým zdrojom beta-sitosterolu - táto látka má schopnosť znižovať krvný tlak a upravovať metabolizmus cholesterolu. Hodnota glykemického indexu avokáda je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Väčšina častí stromu hruškovca (listy, kôra, kôstky, šupka plodu) obsahuje látky (perzín, persenón) toxické pre väčšinu živočíchov. Tieto zložky sa ale nenachádzajú v dužine, jej konzumácia je v bežných dávkach úplne bezpečná. Avokádo obsahuje enzýmy, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie u osôb citlivých na latex.

Avokádo v kuchyni

Avokádo sa bežne konzumuje surové aj v rôznych formách tepelných úprav, je vhodné pre slané aj sladké recepty:
- súčasť dezertov,
- súčasť kaší a zeleninových šalátov,
- náhrada masla, majonézy alebo dresingu,
- surovina na výrobu nátierok - tradičné je napríklad mexické guacamole.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.