Energia kcal
171 kcal
Energia kJ
714 kJ
Bielkoviny
1.5 g
Sacharidy
1.4 g
Tuky
16.5 g
Vláknina
4.9 g
Avokádo je plod hruškovca prelahodného (Persea americana). Názov tohto ovocia je odvodený od aztéckeho ahuacalt. Vnútri týchto plodov, ktorých hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 100 g - 1 kg, sa nachádza tvrdé okrúhle semeno, ktoré nie je určené na konzumáciu. Dužina avokáda je mäkká, s vyšším podielom tukov, tohto sa využíva v kuchyni na prípravu rôznych pokrmov.
Avokádo je bohatým zdrojom draslíka, má tak pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahuje vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín, nutričný profil tohto ovocia je veľmi podobný olivám. Avokádo je súčasne veľmi dobrým zdrojom beta-sitosterolu - táto látka má schopnosť znižovať krvný tlak a upravovať metabolizmus cholesterolu. Hodnota glykemického indexu avokáda je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Väčšina častí stromu hruškovca (listy, kôra, kôstky, šupka plodu) obsahuje látky (perzín, persenón) toxické pre väčšinu živočíchov. Tieto zložky sa ale nenachádzajú v dužine, jej konzumácia je v bežných dávkach úplne bezpečná. Avokádo obsahuje enzýmy, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie u osôb citlivých na latex.
Avokádo sa bežne konzumuje surové aj v rôznych formách tepelných úprav, je vhodné pre slané aj sladké recepty:
- súčasť dezertov,
- súčasť kaší a zeleninových šalátov,
- náhrada masla, majonézy alebo dresingu,
- surovina na výrobu nátierok - tradičné je napríklad mexické guacamole.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>