Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
596 kcal
Energia kJ
2491 kJ
Bielkoviny
24 g
Sacharidy
16 g
Tuky
46 g
Vláknina
7 g
Arašidy sú významným alergénom – pomerne vysoký počet ľudí sa im musí z dôvodu neprimeraných reakcií imunitného systému v strave vyhýbať.
Obsahujú vysoký podiel antioxidantov, predovšetkým resveratrolu. Sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo. Obsah soli výrazne zvyšuje množstvo sodíka v potravine, jeho prebytok môže mať vplyv na krvný tlak a funkciu obličiek.
Arašidy sú síce strukovina, používajú sa ale rovnako ako orechy. V kuchyni majú pestré využitie v slaných variantoch, konzumujú sa surové aj pražené, najčastejšie ako súčasť:
- šalátov,
- nátierok,
- hlavných chodov,
- kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>