Kurzy ATAC

Arašidy

Kategória: Strukoviny / Zrná

Arašidy

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

596 kcal

Energia kJ

2491 kJ

Bielkoviny

24 g

Sacharidy

16 g

Tuky

46 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (24 g) Sacharidy (16 g) Tuky (46 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.9 %) Sacharidy (11.2 %) Tuky (69.6 %) Vláknina (2.4 %)

Arašidy sú označením pre plody podzemnice olejnej (Arachis hypogea). Patrí medzi potraviny používané v strave človeka už dlhé tisícročia – pôvodne pochádza z južnej Ameriky, kde bola známa už pred 6 tisíc rokmi. V súčasnej dobe je najväčším producentom Čína, India a USA.

Arašidy a zdravie

Arašidy sú významným alergénom – pomerne vysoký počet ľudí sa im musí z dôvodu neprimeraných reakcií imunitného systému v strave vyhýbať. Obsahujú vysoký podiel antioxidantov, predovšetkým resveratrolu. Sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Arašidy v kuchyni

Arašidy sú síce strukovina, používajú sa ale rovnako ako orechy. V kuchyni majú pestré využitie v sladkých aj slaných variantoch, konzumujú sa surové aj pražené, najčastejšie ako súčasť:
- šalátov,
- nátierok,
- hlavných chodov,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.