Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
444 kcal
Energia kJ
1854 kJ
Bielkoviny
17.5 g
Sacharidy
55 g
Tuky
15 g
Vláknina
2.5 g
Aníz je korenie, používajú sa sušené plody rastliny Bedrovník aníz (Pmpinella anisum), ktoré majú žltozelenú až šedozelenú farbu. Má aromatickú vôňu a sladkastú korenistú chuť, ktorá je podobná feniklu a slabo aj sladkého drievka.
Silica z anízu pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, podporuje tvorbu žlče a obmedzuje plynatosť. Pri zápaloch horných dýchacích ciest a kašli je vhodný na inhaláciu. Žuvanie semien zabraňuje zápachu z úst.
Používa sa najviac v balkánskej, čínskej a indickej kuchyni. V balkánskej kuchyni sa používa do niektorých druhov chleba, ďalej na nakladanie červenej repy , červenej kapusty či uhoriek. V indickej a čínskej kuchyni sa pridáva predovšetkým do mäsitých jedál.
V sladkej kuchyni sa pridáva do koláčov, cukroviniek, perníkov, tort alebo sušienok, používa sa do ovocných kompótov (hruškový, jablkový). V slanej kuchyni je vhodný pri dusení húb, predovšetkým šampiňónov. Používa sa tiež pri výrobe aromatizovaných alkoholických nápojov, napr. známeho gréckeho ouza.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>