Kurzy ATAC

Aníz semená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Aníz semená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

444 kcal

Energia kJ

1854 kJ

Bielkoviny

17.5 g

Sacharidy

55 g

Tuky

15 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17.5 g) Sacharidy (55 g) Tuky (15 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.5 %) Sacharidy (51.9 %) Tuky (30.5 %) Vláknina (1.1 %)

Aníz je korenie, používajú sa sušené plody rastliny Bedrovník aníz (Pmpinella anisum), ktoré majú žltozelenú až šedozelenú farbu. Má aromatickú vôňu a sladkastú korenistú chuť, ktorá je podobná feniklu a slabo aj sladkého drievka.

Aníz a zdravie

Silica z anízu pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, podporuje tvorbu žlče a obmedzuje plynatosť. Pri zápaloch horných dýchacích ciest a kašli je vhodný na inhaláciu. Žuvanie semien zabraňuje zápachu z úst.

Aníz v kuchyni

Používa sa najviac v balkánskej, čínskej a indickej kuchyni. V balkánskej kuchyni sa používa do niektorých druhov chleba, ďalej na nakladanie červenej repy , červenej kapusty či uhoriek. V indickej a čínskej kuchyni sa pridáva predovšetkým do mäsitých jedál.
V sladkej kuchyni sa pridáva do koláčov, cukroviniek, perníkov, tort alebo sušienok, používa sa do ovocných kompótov (hruškový, jablkový). V slanej kuchyni je vhodný pri dusení húb, predovšetkým šampiňónov. Používa sa tiež pri výrobe aromatizovaných alkoholických nápojov, napr. známeho gréckeho ouza.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.