Energia kcal
109 kcal
Energia kJ
454 kJ
Bielkoviny
0.4 g
Sacharidy
24 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2.3 g
Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Ananas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surový ananás je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy, platí to aj pre enzým bromelín (pomáha štiepiť bielkoviny), na ktorý je surový ananás pomerne bohatý.
Zavarený ananás sa bežne konzumuje:
- samotný,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.