Kurzy ATAC

Ananás zavarený

Kategória: Ovocie / Zavarené

Ananás zavarený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

109 kcal

Energia kJ

454 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

24 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (24 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 %) Sacharidy (92.6 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (4.2 %)

Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Ananas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie.

Ananás zavarený a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surový ananás je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy, platí to aj pre enzým bromelín (pomáha štiepiť bielkoviny), na ktorý je surový ananás pomerne bohatý.

Ananás zavarený v kuchyni

Zavarený ananás sa bežne konzumuje:
- samotný,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.