Kurzy ATAC

Ananas kandizovaný

Kategória: Ovocie / Kandované

Ananas kandizovaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

341 kcal

Energia kJ

1424 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 %) Sacharidy (98.3 %) Tuky (0.5 %) Vláknina (0.6 %)

Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Ananas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaný ananás a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaný ananás v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.