Energia kcal
56 kcal
Energia kJ
234 kJ
Bielkoviny
0.5 g
Sacharidy
11 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
3 g
Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Ananas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie.
Ananás je bohatým zdrojom draslíka, má tak vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahuje enzým bromelín, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - v tomto smere konzumácia ananásu napomáha tráveniu. Ananásová šťava obsahuje kyselinu glykolovú, ktorá má spoločne s enzýmami leptavé účinky. Pri manipulácii so surovým ananásom je vhodné používať rukavice a nesiahať do očí. Vyššia konzumácia surového ananásu môže takto podráždiť sliznice. Hodnota glykemického indexu ananásu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Ananás sa bežne konzumuje surový aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Ananás sa používa na sušenie, bežne sa lisuje do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>