Kurzy ATAC

Ananas čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Ananas čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

56 kcal

Energia kJ

234 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.7 %) Sacharidy (82.3 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (10.7 %)

Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Ananas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie.

Ananás a zdravie

Ananás je bohatým zdrojom draslíka, má tak vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahuje enzým bromelín, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - v tomto smere konzumácia ananásu napomáha tráveniu. Ananásová šťava obsahuje kyselinu glykolovú, ktorá má spoločne s enzýmami leptavé účinky. Pri manipulácii so surovým ananásom je vhodné používať rukavice a nesiahať do očí. Vyššia konzumácia surového ananásu môže takto podráždiť sliznice. Hodnota glykemického indexu ananásu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ananás v kuchyni

Ananás sa bežne konzumuje surový aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Ananás sa používa na sušenie, bežne sa lisuje do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.