Kurzy ATAC

Amasaké ryžové

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ochucovadla

Amasaké ryžové

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

169 kcal

Energia kJ

705 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (2 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.4 %) Sacharidy (74.5 %) Tuky (10.7 %) Vláknina (2.4 %)

Amasaké je sladká kaša typická pre japonskú kuchyňu. Vyrába sa z obilia, hlavným základom je ryža koji (guľatozrnná ryža fermentovaná pomocou kultúry Aspergillus oryzae), v prípade ryžového amasaké sa kombinuje s naklíčenými zrnami ryže.

Ryžové amasaké a zdravie

Pretože suroviny pri výrobe amasaké prešli procesom naklíčovania a fermentácie, pýši sa tento produkt širokým spektrom nutričných výhod. Prirodzene sladká chuť je daná obsahom cukrov, ktoré vznikli pri fermentácii, aj napriek tomu je hodnota glykemického indexu amasaké nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Ryžové amasaké neobsahuje lepok, je preto vhodné pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.

Ryžové amasaké v kuchyni

Amasaké sa používa ako dezert, prípadne sladidlo do sladkých receptov:
- kaší,
- koktailov,
- koláčov,
- pudingov,
- pečiva,
- buchiet.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.