Kurzy ATAC

Amarant naklíčený

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Amarant naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

173 kcal

Energia kJ

723 kJ

Bielkoviny

6.2 g

Sacharidy

26.8 g

Tuky

3.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.2 g) Sacharidy (26.8 g) Tuky (3.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15 %) Sacharidy (64.9 %) Tuky (16.7 %) Vláknina (3.5 %)

Jedná sa o naklíčené zrná amarantu (Amaranthus).

Naklíčený amarant a zdravie

Naklíčený amarant je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčený amarant je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka, vápnika a fosforu, nutrične ho preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Je prirodzene bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčený amarant v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn amarantu je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.