Kurzy ATAC

Amarant

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Amarant

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

402 kcal

Energia kJ

1678 kJ

Bielkoviny

13 g

Sacharidy

65 g

Tuky

7 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13 g) Sacharidy (65 g) Tuky (7 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.5 %) Sacharidy (67.7 %) Tuky (15.7 %) Vláknina (3 %)

Prirodzene bezlepková obilnina a jedna z najdlhšie pestovaných obilnín vôbec. Najstaršie nálezy datujú pestovanie amarantu (Amaranthus) do ôsmeho tisícročia pred naším letopočtom, pestovali ju Inkovia, Mayovia i Aztékovia, u ktorých bola po kukurici a fazuľach treťou najdôležitejšou plodinou. Dnes je najväčším svetovým pestovateľom Čína, Mexiko a Stredná Amerika. V súčasnosti sa amarant, najčastejšie Amaranthus caudatus, pestuje po celom svete, od polovice deväťdesiatych rokov aj v tuzemsku.

Amarant a zdravie

Amarant je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom horčíka a vápnika - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie nervového systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Amarant v kuchyni

Zrná sú základným produktom pri spracovaní amarantu. Svojou veľkosťou sú medzi makom a sezamom, ako potravina sa používajú predovšetkým zrná svetlé. Najčastejšie sa používajú ako príloha. V potravinárstve sa využívajú na výrobu:
- múky,
- cestovín,
- kaší.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.