Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
402 kcal
Energia kJ
1678 kJ
Bielkoviny
13 g
Sacharidy
65 g
Tuky
7 g
Vláknina
6 g
Prirodzene bezlepková obilnina a jedna z najdlhšie pestovaných obilnín vôbec. Najstaršie nálezy datujú pestovanie amarantu (Amaranthus) do ôsmeho tisícročia pred naším letopočtom, pestovali ju Inkovia, Mayovia i Aztékovia, u ktorých bola po kukurici a fazuľach treťou najdôležitejšou plodinou. Dnes je najväčším svetovým pestovateľom Čína, Mexiko a Stredná Amerika. V súčasnosti sa amarant, najčastejšie Amaranthus caudatus, pestuje po celom svete, od polovice deväťdesiatych rokov aj v tuzemsku.
Amarant je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom horčíka a vápnika - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie nervového systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Zrná sú základným produktom pri spracovaní amarantu. Svojou veľkosťou sú medzi makom a sezamom, ako potravina sa používajú predovšetkým zrná svetlé. Najčastejšie sa používajú ako príloha. V potravinárstve sa využívajú na výrobu:
- múky,
- cestovín,
- kaší.
Je vhodný pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>