Kurzy ATAC

Alfalfa semienka naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené

Alfalfa semienka naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

108 kcal

Energia kJ

452 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

1 g

Tuky

4 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (1 g) Tuky (4 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (58.1 %) Sacharidy (3.9 %) Tuky (33.4 %) Vláknina (4.6 %)

Jedná sa o semienka významnej krmoviny Tolice lucerna (Medicago sativa), využívaná v poľnohospodárstve ako krmivo. Pôvodom z Ázie sa rozšírila do celej Európy. Drobné semienka sú svetlo až tmavo hnedé, obličkovitého tvaru.

Alfalfa naklíčené a zdravie

Naklíčené semienka lucerny sú veľmi bohaté na bielkoviny. Ďalej o bsahujú významné množstvo draslíka, vápnika a horčíka, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Sú tiež významným zdrojom vitamínu C, ktorého antioxidačné účinky je možné využiť v mnohých situáciách – pri preventívnom udržiavaní antioxidačnej kapacity, športovej činnosti či podpornej liečbe chorôb súvisiacich s oxidačným stresom.
Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Klíčené semená alfalfa majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Alfalfa naklíčené v kuchyni

Príprava naklíčených alfalfa semienok je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 6-10 dní.
Naklíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.