Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené
Energia kcal
108 kcal
Energia kJ
452 kJ
Bielkoviny
15 g
Sacharidy
1 g
Tuky
4 g
Vláknina
2.5 g
Jedná sa o semienka významnej krmoviny Tolice lucerna (Medicago sativa), využívaná v poľnohospodárstve ako krmivo. Pôvodom z Ázie sa rozšírila do celej Európy. Drobné semienka sú svetlo až tmavo hnedé, obličkovitého tvaru.
Naklíčené semienka lucerny sú veľmi bohaté na bielkoviny. Ďalej o bsahujú významné množstvo draslíka, vápnika a horčíka, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Sú tiež významným zdrojom vitamínu C, ktorého antioxidačné účinky je možné využiť v mnohých situáciách – pri preventívnom udržiavaní antioxidačnej kapacity, športovej činnosti či podpornej liečbe chorôb súvisiacich s oxidačným stresom.
Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Klíčené semená alfalfa majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Príprava naklíčených alfalfa semienok je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 6-10 dní.
Naklíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>