Kurzy ATAC

Agar

Kategória: Zelenina / Morská

Agar

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

339 kcal

Energia kJ

1419 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 %) Sacharidy (98.6 %) Tuky (0 %) Vláknina (0.1 %)

Agar je usušený vývar z červených morských rias (Lithotanium calcareum), ich najväčším producentom sú ázijské štáty. Je často označovaný ako japonská želatína, kantén alebo E406. Predáva sa v podobe vlákien, vločiek alebo prášku. Používa sa na dochucovanie a zahusťovanie potravín alebo ako stabilizátor.

Agar a zdravie

Agar je zdrojom radu prvkov, medzi najvýznamnejšie patrí draslík, vápnik, horčík a jód.
Vo vyšších dávkach má mierne preháňavé účinky.
Jeho pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na metabolizmus cholesterolu v krvi.

Agar v kuchyni

Agar je bezfarebný, s neutrálnou chuťou a bez zápachu. Má niekoľkonásobne väčšiu želírovaciu schopnosť ako bežne používaná potravinárska želatína vyrábaná zo živočíšnych zdrojov. Používa sa preto ako jej rastlinná náhrada do celého radu pokrmov.
Slaná kuchyňa:
- polievky,
- aspiky,
- omáčky.

Sladká kuchyňa:
- krémy,
- polevy,
- torty,
- zmrzliny,
- pudingy,
- dezerty,
- marmelády a džemy.
Pri výrobe želatíny je potrebné agar najprv namočiť v tekutine, tú priviesť do varu a rozpúšťať za stáleho miešania (želíruje pri vychladnutí na 30 - 40 ° C). Agar nie je vhodný na spracovanie s potravinami bohatými na kyselinu šťaveľovú (špenát, mangold, rebarbora, čierny čaj).
V kombinácii s vínnym octom zle hustne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.