Energia kcal
339 kcal
Energia kJ
1419 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.2 g
Agar je usušený vývar z červených morských rias (Lithotanium calcareum), ich najväčším producentom sú ázijské štáty. Je často označovaný ako japonská želatína, kantén alebo E406. Predáva sa v podobe vlákien, vločiek alebo prášku. Používa sa na dochucovanie a zahusťovanie potravín alebo ako stabilizátor.
Agar je zdrojom radu prvkov, medzi najvýznamnejšie patrí draslík, vápnik, horčík a jód.
Vo vyšších dávkach má mierne preháňavé účinky.
Jeho pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na metabolizmus cholesterolu v krvi.
Agar je bezfarebný, s neutrálnou chuťou a bez zápachu. Má niekoľkonásobne väčšiu želírovaciu schopnosť ako bežne používaná potravinárska želatína vyrábaná zo živočíšnych zdrojov. Používa sa preto ako jej rastlinná náhrada do celého radu pokrmov.
Slaná kuchyňa:
- polievky,
- aspiky,
- omáčky.
Sladká kuchyňa:
- krémy,
- polevy,
- torty,
- zmrzliny,
- pudingy,
- dezerty,
- marmelády a džemy.
Pri výrobe želatíny je potrebné agar najprv namočiť v tekutine, tú priviesť do varu a rozpúšťať za stáleho miešania (želíruje pri vychladnutí na 30 - 40 ° C). Agar nie je vhodný na spracovanie s potravinami bohatými na kyselinu šťaveľovú (špenát, mangold, rebarbora, čierny čaj).
V kombinácii s vínnym octom zle hustne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>