Kategória: Strukoviny / Naklíčené
Energia kcal
82 kcal
Energia kJ
342 kJ
Bielkoviny
4 g
Sacharidy
10 g
Tuky
1 g
Vláknina
7 g
Adzuki (Vigna) sú fazule rozšírené prevažne v Japonsku, kde sú spolu so sójou najobľúbenejšou potravinou. Pôvodne boli domestifikované v Himalájach, v Číne a Kórei. Majú tmavo červenú až hnedú farbu.
Naklíčené adzuki sú – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa preto väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčené adzuki sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.
Výroba naklíčených fazúľ adzuki je jednoduchá - zrná necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-5 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné zrná raz až dvakrát denne prepláchnuť. Naklíčené adzuki sa pridávajú do šalátov, polievok, nátierok, prípadne sa používajú ako hlavný chod. Naklíčené adzuki je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>