Kurzy ATAC

Adzuki naklíčené

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Adzuki naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

82 kcal

Energia kJ

342 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

10 g

Tuky

1 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (10 g) Tuky (1 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (20.5 %) Sacharidy (51.3 %) Tuky (11 %) Vláknina (17.2 %)

Adzuki (Vigna) sú fazule rozšírené prevažne v Japonsku, kde sú spolu so sójou najobľúbenejšou potravinou. Pôvodne boli domestifikované v Himalájach, v Číne a Kórei. Majú tmavo červenú až hnedú farbu.

Naklíčené adzuki a zdravie

Naklíčené adzuki sú – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa preto väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčené adzuki sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.

Naklíčené adzuki v kuchyni

Výroba naklíčených fazúľ adzuki je jednoduchá - zrná necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-5 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné zrná raz až dvakrát denne prepláchnuť. Naklíčené adzuki sa pridávajú do šalátov, polievok, nátierok, prípadne sa používajú ako hlavný chod. Naklíčené adzuki je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.