Kurzy ATAC

Adzuki

Kategória: Strukoviny / Zrná

Adzuki

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

384 kcal

Energia kJ

1607 kJ

Bielkoviny

23 g

Sacharidy

60 g

Tuky

1 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (23 g) Sacharidy (60 g) Tuky (1 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25 %) Sacharidy (65.3 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (7.3 %)

Adzuki (Vigna angularis) sú fazule rozšírené prevažne v Japonsku, kde sú spolu so sójou najobľúbenejšou potravinou. Pôvodne boli domestifikované v Himalájach, v Číne a Kórei. Majú tmavo červenú až hnedú farbu.

Adzuki a zdravie

Adzuki sú – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Fazule sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Adzuki v kuchyni

Sú typické výraznou, mierne sladkastou chuťou. Je výhodné ich variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť fazúľ. V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- na prípravu nátierok,
- na výrobu fašírok.
V krajinách ich pôvodu sa konzumujú predovšetkým s ryžou. Sú vhodné na klúčenie – takto sa zvýši ich nutričná hodnota. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.