Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
384 kcal
Energia kJ
1607 kJ
Bielkoviny
23 g
Sacharidy
60 g
Tuky
1 g
Vláknina
14 g
Adzuki (Vigna angularis) sú fazule rozšírené prevažne v Japonsku, kde sú spolu so sójou najobľúbenejšou potravinou. Pôvodne boli domestifikované v Himalájach, v Číne a Kórei. Majú tmavo červenú až hnedú farbu.
Adzuki sú – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ich pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Fazule sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú typické výraznou, mierne sladkastou chuťou. Je výhodné ich variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť fazúľ. V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- na prípravu nátierok,
- na výrobu fašírok.
V krajinách ich pôvodu sa konzumujú predovšetkým s ryžou. Sú vhodné na klúčenie – takto sa zvýši ich nutričná hodnota. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>