Kurzy ATAC

Úvod / Ako sa u nás študuje / Aký dôraz kladieme na alternatívne výživové smery?

Aký dôraz kladieme na alternatívne výživové smery?

Alternativní výživové směry

Jednoducho veľký. Z jedného prostého dôvodu, ktorý sa skrýva v pravidlách zóny optimálneho fungovania (ZOF).

Každý človek je svojou vlastnou metabolickou individualitou a má výrazné adaptačné schopnosti. Ľudsky povedané to znamená, že sa vieme prispôsobiť mnohým situáciám. To platí aj pre stravovanie.

Príroda stvorila človeka ako všežravca.

To znamená, že náš tráviaci trakt je schopný prijať všetko, čo je požívateľné, a následne to aj spracovať.

Ako bytosť zložená z tela a mysle máme tiež schopnosť vyvíjať sa. Ľudské vedomie má slobodnú vôľu, ktorá nám na rozdiel od zvierat dáva možnosť voľby.

                                                                      Možnosti voľby vo výbere toho, čo a ako jeme.

Navyše žijeme v dobe, ktorá to umožňuje s oveľa väčším potenciálom, než sa mohlo zdať napríklad našim rodičom.

Viete, čo majú spoločné Eskimák žijúci v Grónsku a Mongol pasúci dobytok na otvorených pláňach?

Odpoveď je jednoduchá - obmedzený výber stravy. Kým nezmení prostredie, v ktorom doteraz žili, nikdy neokúsi slobodu v podobe akýchkoľvek iných foriem stravovania, než aké im ponúkajú podmienky, v ktorých žijú. Nemajú šancu preto, že v ich realite nie je prístup k potrebným potravinám, na ktorých by postavili nový stravovací režim, ktorým si súčasne neublíži.

Väčšina z nás však túto možnosť má a mnohí ju radi využívajú. Problémom je, že len veľmi malé percento z nich skutočne vie, čo robí. Teda poznajú možné následky svojho počínania.

Všeobecne platí, že akonáhle vykonáme akúkoľvek zmenu (aj v stravovaní), je potrebné počítať s reakciou. Keď prestaneme jesť akúkoľvek potravinu, vznikne v jedálničku „prázdny priestor“, ktorý treba vyplniť. Pokiaľ to neurobíme vedome (cielene), stane sa to vždy automaticky na základe reakcií podmienených potrieb metabolizmu a produkovaných emócií.

Či už sa bavíme o rôznych formách vegetariánstva, režimoch paleostravovania či iných nízkosacharidových diétach, vždy je nutné tieto snahy vedome riadiť správnym smerom. Metabolická adaptabilita, ktorá bola daná do vienka každému človeku, je vstupenkou do sveta neobmedzených možností spôsobov stravovania.

Je potrebné si uvedomiť, že každý máme možnosti. Pokiaľ sa rozhodneme ich využiť a súčasne si nechceme zdravotne ublížiť, vyplácajú sa zmeny nevykonávať len na základe nadšenia, ale jednať s rozumom. Z toho dôvodu sú bežne rozšírené výživové smery, ktoré sú nešťastne označované ako alternatívne, neoddeliteľnou súčasťou nášho štúdia. Ako tvorca kurzov aj ich lektor by som bol sám proti sebe, keby som možnosť tejto formy vzdelania nešíril ďalej.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Lenka Pokorná

Štúdium on-line kurzu Výživa detí bola pre mňa veľmi príjemná. Jednak som si mohla voliť rýchlosť štúdia kurzu, ďalej som si mohla niektoré informácie vypočuť priamo z úst pána Mgr. Jelínka v rámci jeho videí či prednášok. Výžive detí sa venujem už viac rokov, napriek tomu mi kurz dokázal poskytnúť odpovede na niektoré "zapeklité a mediálne veľmi riešené" otázky. Ďakujem aj pánovi Jelínkovi za možnosť využitia poradne aj po skončení kurzu.

Štěpán Šmíd

Už v ranom veku sa u mňa vyvinula láska k výžive, k športu a túžba objavovať, ako významne sa tieto dve veci ovplyvňujú a dopĺňajú. Ohromilo ma, akú obrovskú silu má výživa a ako je potrebná na maximalizáciu výkonu, efektívnu regeneráciu a hormonálnu optimalizáciu. V procese skúšania a zisťovania, čo môjmu telu vyhovuje, som nabral znalosti, ktoré ma viedli k hlbšiemu skúmaniu výživy ak uvedomeniu si, akú veľkú úlohu zohráva individualita. Čo je pre jedného liekom, môže byť pre druhého jedom. Osobnú skúsenosť cez nespočet výživových smerov od prerušovaných pôstov, cez kulturistickú diétu až po low-carb stravovanie som prijal ako neoceniteľnú, pretože mi umožnila postupne vyselektovať, čo mojej osobe vyhovuje. Stať sa výživovým poradcom, aby som mohol zdieľať svoje znalosti a skúsenosti s ostatnými, beriem ako poslanie. Mojím cieľom je u každého klienta dosiahnuť to, aby sa cítil skvele vo svojom tele a mal radosť z každého dňa. V spoločnosti ATAC som absolvoval Štátnu autorizovanú skúšku Výživový poradca a tiež výživový kurz Poradca pre výživu, ktorý mi priniesol mnoho užitočných informácií a inšpiráciu pre lepšiu starostlivosť o vlastné zdravie. Ocenil som najmä holistický prístup pána Jelínka, ktorý zdôrazňoval súvislosti medzi stravou, životným štýlom a duševným zdravím. Kurz bol prakticky orientovaný (spracovanie jedálnych lístkov v aplikácii ZOF) a obsahoval konkrétne odporúčania a praktické tipy, ktoré som mohol ihneď aplikovať v každodennom živote. Veľmi si vážim profesionálny a zároveň priateľský prístup, ktorý kurz poskytol.

Marta Ledinská

Moja povaha bola vždy taká, že som každému do jedla "kecal", až prišiel čas dať svojmu koníčku pečiatku schválenia. V našom malom "Československu" je kvalitných učiteľov výživy ako šafranu a pán Jelínek je jednoducho špičkový. Jeho hodiny sú plné kvalitnej výučby a je k dispozícii každému študentovi. Miluje to, čo robí, nezapredal sa žiadnej výživovej vlne ani potravinovým korporáciám. Ako jeden z mála vedie študentov k preklenutiu rozdielov medzi západnou a východnou filozofiou a navyše som si to všetko mohol prakticky spojiť pri tvorbe jedálneho lístka. Až potom človek pochopí, že papier zvládne všetko, ale realita je výzvou.