Kurzy ATAC

Kateřina Kapková

Ďakujem osudu, že ma priviedol k vám. Dva roky som márne bojovala s bývalým na rukách. Prešiel som "klasickým" začiatkom, ktorý sa u mnohých ľudí končí: liečba kortikosteroidmi. Potom som si o nich prečítal a utiekol som od nich k homeopatikám. Môj zdravotný stav sa trochu zlepšil, ale stále to nebolo ono. Preto som sa na radu priateľa pokúsila zmeniť stravu. Objavila som pani, ktorá ma uviedla do sveta makrobiotiky. Bola som viac-menej samouk, kým som na internete neobjavila váš kurz "Makrobiotika v českej kuchyni". S nadšením som hltala informácie nielen o tom, ako sa stravovať makrobioticky, ale aj o tom, ako funguje tráviaci systém a ako môže správne zvolená a skombinovaná strava prospieť telu i duši. Váš prvý kurz vysvetlil všetky zmeny, ktoré som na sebe pocítila zmenou stravy: úplne mi zmizla bývalá manželka a zbavila som sa tráviacich problémov, ktorými som trpela od detstva bez toho, aby som ich riešila. Brala som ich ako "normálnu" súčasť svojho života. Ešte viac ma prekvapilo a potešilo, že zmizli. Varenie "novým" spôsobom sa zrazu stalo mojou vášňou. Predtým som zeleninu vnímala skôr ako "farebnú dekoráciu na tanieri" a zrazu som pri jej krájaní a spracovaní zažívala pocity šťastia (a tie trvajú dodnes.) Sterilizovaná a mrazená zelenina postupne zmizla z mojej kuchyne, údeniny uvoľnili miesto zeleninovým a strukovinovým nátierkam v chladničke a namiesto chleba kupovaného v obchode som začala piecť kváskový chlieb. Skrátka, začala som tráviť viac času v kuchyni, pretože ma to bavilo (a baví). A potom som v e-maile našla vašu ponuku na "Kurz poradcu pre výživu a doplnky výživy".Brala som to ako výzvu a nič som od toho neočakávala. Spočiatku mi bolo jedno, či získané vedomosti využijem len pre seba a svoju rodinu, alebo aj pre ostatných. Znova a znova som hltal ďalšie informácie o výžive a postupne sa mi v hlave skladala väčšia a väčšia mozaika. Vďaka praktickej časti kurzu - tvorbe jedálnych lístkov - sa vo mne usadil "program", ktorý ma teraz v kuchyni vedie. Automaticky premýšľam o tom, ktoré strukoviny dnes použijem a ktorý fermentovaný produkt, čím zahustím omáčku, aby som nemusela použiť múku, či pridám semienka do polievky alebo do ďalšieho chodu... Je až smiešne, ako sa človeku zrazu "prepne" myslenie, keď vezme do ruky varič :-) Aj keď... nemôžem povedať, že by som takto prepínala len v kuchyni. Odkedy sa snažím jesť zdravo - a váš kurz to veľmi zmenil - zmenilo sa moje myslenie a vnímanie vo všeobecnosti. Moja intuícia sa vybrúsila, začala som sa mať viac rada, zbavila som sa strachu a obáv atď. atď. atď. dva dni po absolvovaní kurzu Poradca pre výživu a doplnky výživy sedím v kuchyni, varím obed a hovorím si, že by som sa tým chcela živiť. Popoludní idem do mesta, stretnem kamarátku, spomeniem jej, že som úspešne ukončila kurz, a ona sa ma opýta: "Nechcela by si mi niekedy niečo uvariť?" Takže varím pre seba, pre kamarátku a ďalší týždeň pre svojho priateľa. A snívam o tom, že si zriadim jedáleň so zdravou domácou kuchyňou a začnem variť pre ostatných.

Späť na absolventov