Kurzy ATAC

Úvod / Ako sa u nás študuje / Vývoj sa nedá zastaviť

Vývoj sa nedá zastaviť

Vývoj nezastavíš

Keď som v roku 2002 po ukončení športovej kariéry a súčasne odpredaní podielu vo firme na výrobu a predaj doplnkovej výživy pre športovcov začal s prednáškovou činnosťou a poradenstvom, vyzeral svet ešte „inak“:

  • V podstate neexistovali systémy on-line školení a kurzov, ako sú v obľube dnes.
  • Veľa výživových teórií, ktoré sú dnes neoddeliteľnou súčasťou nášho života, ešte neuvidelo svetlo sveta.
  • Väčšinu takzvane „zdravých“ potravín by nadšenci do racionálneho stravovania dnes vôbec nekupovali, pretože ich zloženie a kvalita už nezodpovedajú súčasným normám či predstavám o „dokonalosti“.
  • Väčšina záujemcov o zdravý životný štýl vykazovala oveľa väčšiu ochotu sa vzdelávať na živých akciách, nie z pohodlia domova.

Dodnes spomínam na prvú testovaciu verziu kurzu Poradca pre výživu v roku 2007, pri ktorom som sa snažil vyjsť v ústrety potrebám záujemcov z rôznych kútov našej krajiny a systém štúdia nastavil tak, aby živé prednášky prebiehali raz mesačne. Ohlasy od študentov ukázali, že tento prístup kombinovaný s domácim samoštúdiom je gólom do čierneho. Nebol som ale príliš spokojný s výsledkami, teda úrovňou know-how absolventov tohto kurzu. V žiadnom prípade nie preto, že by boli neschopní či sa neučili, to ani omylom. Som si plne vedomý toho, že každá ryba smrdí od hlavy a zodpovednosť z nemalej časti leží na mojich pleciach. Začlenil som preto do systému štúdia tvorbu myšlienkových máp. Dlhodobo spätné väzby od absolventov a ich študijné výsledky potvrdili, že to bola správna voľba. Vždy sa samozrejme nájdu výnimky, ktorým niečo nevyhovuje alebo sa nepáči, vzhľadom na ich celkový počet ich ale považujme za štatisticky bezvýznamné.

Pretože žijeme v informačnom veku a vývoj spoločnosti sa neustále zrýchľuje, je obzvlášť vo vzdelávaní potreba ísť s dobou. Klasické skriptá veľmi rýchlo nahradil elektronický študijný systém, ktorý rozvíjame dodnes. Má svoje nesporné výhody:

  • Štúdium je dostupné každému, kto vlastní počítač alebo tablet a má k dispozícii internetové pripojenie.
  • V prípade potreby okamžite aktualizujeme informácie v jednotlivých lekciách pri každom kurze. Otvorene tak môžem povedať, že každý turnus každého kurzu je iný, a to predovšetkým na základe týchto priebežných úprav.
  • Máme kontrolu nad tým, kto a ako intenzívne (teda poctivo) študuje. Vieme, ako často sa študent hlási do študijnej sekcie, akú dobu tam trávi, s akou úspešnosťou vykonáva priebežné testy. Pretože je naším primárnym cieľom produkovať absolventov, ktorí skutočne niečo vedia a súčasne sú schopní nazerať na výživu a jej praktickú stránku predovšetkým celostne, je tento systém pre nás nesmierne dôležitý. Na základe toho, že „vidíme“, ako každý účastník kurzu k štúdiu pristupuje, sme schopní niektoré „pomalšie“ a „váhavejšie“ typy povzbudiť v ich snažení, pretože vieme, že sami sa z dôvodu strachu či obáv neozvú.
  • Študujúci majú v každom kurze k dispozícii on-line Poradňu, kde ako lektor odpovedám na ich zvedavé otázky. Má to dve obrovské výhody. Prvá spočíva v rýchlosti a pružnosti systému vrátane anonymity dotazujúceho. Druhú potom fakt, že tieto otázky priraďujeme k jednotlivým lekciám, s ktorými tematicky súvisia. Výrazným spôsobom sa tak rozširuje obsah štúdia vrátane rôznych uhlov pohľadu na čiastkové témy.
  • Pretože sme boli atakovaní stále väčším počtom otázok na možnosť štúdia od mamičiek na materských, ktoré neboli schopné dochádzať na každommesačné školenie, a súčasne aj od ľudí zo zahraničia, nezostalo nám nič iné, než dištančnú formu Poradca pre výživu (a priebežne aj ďalšie väčšie kurzy ) doplniť o rýdze on-line verziu. Obhajoba seminárnej práce vrátane záverečného testu prebiehajú on-line vďaka možnostiam moderných platforiem. Preto u nás môžu študovať ľudia z celého sveta.
  • Aj napriek tomu, že väčšina našich kurzov má pevný študijný poriadok a pri niektorých sú súčasťou on-line štúdia ako náhrada za živé prednášky organizované webinárom, neustále hľadáme možnosti, ako študujúcim vyjsť v ústrety v rámci ich časových možností. On-line systémy podporené našou snahou o osobný prístup nám toto našťastie umožňujú a poskytujú tak skvelú príležitosť študovať on-line so súčasnou plnou podporou zo strany lektora.
  • V priebehu času sme zistili, že objem teórie, ktorý vyučujeme, vysoko prevyšuje praktickú schopnosť vytvárať zmysluplné stravovacie režimy. Z toho dôvodu som v roku 2012 zostavil doskovú hru, na ktorej sa účastníci dištančných kurzov učili pomocou kartičiek s potravinami vytvárať jedálničky pre rôzne situácie. Osobne toto považujem za jeden z najdôležitejších bodov zlomu vo vzdelávaní u nás. Na toto pochopiteľne reagovali študenti z on-line kurzov, ktorí sa dožadovali rovnakej možnosti. Vďaka ich vytrvalej neodbytnosti sa nám podarilo doskovú hru v roku 2015 previesť do on-line aplikácie ZOF, ktorú v súčasnej dobe používame ako študijnú pomôcku takmer vo všetkých kurzoch.

Ako som sa už „posťažoval“ v minulých článkoch, nie všetko sa mi ako lektorovi pozdáva práve z dôvodu odosobnenia a nemožnosti mať priamy kontakt so živými ľuďmi. Trhu je samozrejme jedno, čo sa mi páči alebo nie. Dôležité sú možnosti, ktoré súčasná doba ponúka a ktoré sa ich snažíme využívať aj vo vzdelávaní, a predovšetkým – VÝSLEDKY. Výsledky v podobe rastúceho počtu záujemcov o štúdium, ich spätných väzieb a reakcií, a v neposlednom rade zmeny v ich nákupných a stravovacích zvyklostiach, ktoré vďaka štúdiu u nás naštartovali.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Markéta Petrová

Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ je báječný komplexný a ucelený návod, ktorý mi pomohol lepšie sa zorientovať v oblasti výživy človeka, jeho zdravia aj problematiky suplementácie. Z časových dôvodov som si vybrala online verziu kurzu, takže som štúdium mohla prispôsobiť svojmu času. Jednotlivé témy sú prehľadne, jednoducho a čítavo spracované a veľmi ma bavila. Systém mentálnych máp chválim najviac, vďaka nemu sa pre mňa každá lekcia stala oveľa prehľadnejšou a lepšie zapamätateľnou a navyše podporil aj moju kreativitu. Pokiaľ sa o oblasť zdravého stravovania a životného štýlu zaujímate, potom je tento kurz jednoznačne to pravé orechové.

Marie Holeňová

Pri výbere štúdia výživy bol pre mňa Kurz ATAC jasnou voľbou. Medzi ponukou kurzov na trhu si trúfam povedať, že nemá konkurenciu. Obsah kurzu a individuálny prístup moje správne rozhodnutie utvrdilo. Keď budem konkrétnejší, tak najväčší prínos pre mňa bolo nazeranie na zdravie ako komplex. Komplex mám na mysli najmä znalosť nielen západnej, ale aj východnej medicíny. Tieto znalosti sú pre mňa najväčším benefitom na využitie v praxi. Nesmiem tiež zabudnúť na prístup do študentskej sekcie, ktorý zostáva študentom aj po skončení štúdia. Túto výhodu vidím až dnes, keď pri práci s klientmi využívam materiály z kurzu. Jednoducho si podľa názvu vyhľadám tému, ktorú aktuálne riešime as informáciami pracujem ako pri zostavovaní osobných výživových plánov, tak pri konzultácii. Pre tvorbu jedálnych lístkov, receptov a plánovanie stravovania nepoznám nič lepšie, než je aplikácia ZOF. Kto vyskúša, tak sa len tak s nejakými kalorickými tabuľkami neuspokojí. Hravo ZOF strčí ,,KALORICKÉ TABUĽKY" do vrecka. Profesijnú kvalifikáciu z výživy som absolvovala aj vo firme ATAC a rozhodne neľutujem. Pôvodne som kurzom chcela preplávať iba pre získanie infomácií bez zavŕšenia štátnou skúškou ako väčšina študentov. Postupom času som ale zistila, že sa chcem živiť tým, čo ma napĺňa.Tým chcem podporiť tých, ktorí zvažujú, či kurz zavŕšiť štátnou skúškou..teda profesijnou kvalifikáciou z výživy.Nikdy neviete, kedy sa vám tento certifikát bude hodiť.Čo musím na záver podotknúť je, že bežne nie som priklonená recenziám, avšak táto skúsenosť si kladné hodnotenie zaslúži.

Jiří Šorm, DiS.

Kurz ma jednoznačne obohatil a posunul ďalej. Došlo na slová pána Jelínka a všetko si takzvane „sedlo“. Vďaka bohatým a vyvážene podaným informáciám som získal väčší odstup či nadhľad, ako sa v oblasti stravy a zdravého životného štýlu lepšie orientovať a tieto informácie reálne využiť pre seba a svoje okolie.