Kurzy ATAC

Úvod / Ako sa u nás študuje / Vývoj sa nedá zastaviť

Vývoj sa nedá zastaviť

Vývoj nezastavíš

Keď som v roku 2002 po ukončení športovej kariéry a súčasne odpredaní podielu vo firme na výrobu a predaj doplnkovej výživy pre športovcov začal s prednáškovou činnosťou a poradenstvom, vyzeral svet ešte „inak“:

  • V podstate neexistovali systémy on-line školení a kurzov, ako sú v obľube dnes.
  • Veľa výživových teórií, ktoré sú dnes neoddeliteľnou súčasťou nášho života, ešte neuvidelo svetlo sveta.
  • Väčšinu takzvane „zdravých“ potravín by nadšenci do racionálneho stravovania dnes vôbec nekupovali, pretože ich zloženie a kvalita už nezodpovedajú súčasným normám či predstavám o „dokonalosti“.
  • Väčšina záujemcov o zdravý životný štýl vykazovala oveľa väčšiu ochotu sa vzdelávať na živých akciách, nie z pohodlia domova.

Dodnes spomínam na prvú testovaciu verziu kurzu Poradca pre výživu v roku 2007, pri ktorom som sa snažil vyjsť v ústrety potrebám záujemcov z rôznych kútov našej krajiny a systém štúdia nastavil tak, aby živé prednášky prebiehali raz mesačne. Ohlasy od študentov ukázali, že tento prístup kombinovaný s domácim samoštúdiom je gólom do čierneho. Nebol som ale príliš spokojný s výsledkami, teda úrovňou know-how absolventov tohto kurzu. V žiadnom prípade nie preto, že by boli neschopní či sa neučili, to ani omylom. Som si plne vedomý toho, že každá ryba smrdí od hlavy a zodpovednosť z nemalej časti leží na mojich pleciach. Začlenil som preto do systému štúdia tvorbu myšlienkových máp. Dlhodobo spätné väzby od absolventov a ich študijné výsledky potvrdili, že to bola správna voľba. Vždy sa samozrejme nájdu výnimky, ktorým niečo nevyhovuje alebo sa nepáči, vzhľadom na ich celkový počet ich ale považujme za štatisticky bezvýznamné.

Pretože žijeme v informačnom veku a vývoj spoločnosti sa neustále zrýchľuje, je obzvlášť vo vzdelávaní potreba ísť s dobou. Klasické skriptá veľmi rýchlo nahradil elektronický študijný systém, ktorý rozvíjame dodnes. Má svoje nesporné výhody:

  • Štúdium je dostupné každému, kto vlastní počítač alebo tablet a má k dispozícii internetové pripojenie.
  • V prípade potreby okamžite aktualizujeme informácie v jednotlivých lekciách pri každom kurze. Otvorene tak môžem povedať, že každý turnus každého kurzu je iný, a to predovšetkým na základe týchto priebežných úprav.
  • Máme kontrolu nad tým, kto a ako intenzívne (teda poctivo) študuje. Vieme, ako často sa študent hlási do študijnej sekcie, akú dobu tam trávi, s akou úspešnosťou vykonáva priebežné testy. Pretože je naším primárnym cieľom produkovať absolventov, ktorí skutočne niečo vedia a súčasne sú schopní nazerať na výživu a jej praktickú stránku predovšetkým celostne, je tento systém pre nás nesmierne dôležitý. Na základe toho, že „vidíme“, ako každý účastník kurzu k štúdiu pristupuje, sme schopní niektoré „pomalšie“ a „váhavejšie“ typy povzbudiť v ich snažení, pretože vieme, že sami sa z dôvodu strachu či obáv neozvú.
  • Študujúci majú v každom kurze k dispozícii on-line Poradňu, kde ako lektor odpovedám na ich zvedavé otázky. Má to dve obrovské výhody. Prvá spočíva v rýchlosti a pružnosti systému vrátane anonymity dotazujúceho. Druhú potom fakt, že tieto otázky priraďujeme k jednotlivým lekciám, s ktorými tematicky súvisia. Výrazným spôsobom sa tak rozširuje obsah štúdia vrátane rôznych uhlov pohľadu na čiastkové témy.
  • Pretože sme boli atakovaní stále väčším počtom otázok na možnosť štúdia od mamičiek na materských, ktoré neboli schopné dochádzať na každommesačné školenie, a súčasne aj od ľudí zo zahraničia, nezostalo nám nič iné, než dištančnú formu Poradca pre výživu (a priebežne aj ďalšie väčšie kurzy ) doplniť o rýdze on-line verziu. Obhajoba seminárnej práce vrátane záverečného testu prebiehajú on-line vďaka možnostiam moderných platforiem. Preto u nás môžu študovať ľudia z celého sveta.
  • Aj napriek tomu, že väčšina našich kurzov má pevný študijný poriadok a pri niektorých sú súčasťou on-line štúdia ako náhrada za živé prednášky organizované webinárom, neustále hľadáme možnosti, ako študujúcim vyjsť v ústrety v rámci ich časových možností. On-line systémy podporené našou snahou o osobný prístup nám toto našťastie umožňujú a poskytujú tak skvelú príležitosť študovať on-line so súčasnou plnou podporou zo strany lektora.
  • V priebehu času sme zistili, že objem teórie, ktorý vyučujeme, vysoko prevyšuje praktickú schopnosť vytvárať zmysluplné stravovacie režimy. Z toho dôvodu som v roku 2012 zostavil doskovú hru, na ktorej sa účastníci dištančných kurzov učili pomocou kartičiek s potravinami vytvárať jedálničky pre rôzne situácie. Osobne toto považujem za jeden z najdôležitejších bodov zlomu vo vzdelávaní u nás. Na toto pochopiteľne reagovali študenti z on-line kurzov, ktorí sa dožadovali rovnakej možnosti. Vďaka ich vytrvalej neodbytnosti sa nám podarilo doskovú hru v roku 2015 previesť do on-line aplikácie ZOF, ktorú v súčasnej dobe používame ako študijnú pomôcku takmer vo všetkých kurzoch.

Ako som sa už „posťažoval“ v minulých článkoch, nie všetko sa mi ako lektorovi pozdáva práve z dôvodu odosobnenia a nemožnosti mať priamy kontakt so živými ľuďmi. Trhu je samozrejme jedno, čo sa mi páči alebo nie. Dôležité sú možnosti, ktoré súčasná doba ponúka a ktoré sa ich snažíme využívať aj vo vzdelávaní, a predovšetkým – VÝSLEDKY. Výsledky v podobe rastúceho počtu záujemcov o štúdium, ich spätných väzieb a reakcií, a v neposlednom rade zmeny v ich nákupných a stravovacích zvyklostiach, ktoré vďaka štúdiu u nás naštartovali.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Renáta Nováková

Zdravou výživou sa zaoberám už od svojej puberty, keď som zistila, že potrebujem udržať svoju váhu na uzde. Prešla som mnohými obdobiami, keď som myslela, že už to mám „vymakané“, ale potom prišlo tehotenstvo a problémy so štítnou žľazou. Zrazu bolo všetko inak. Hľadala som informácie na internete, pýtala sa známych atď. Zhruba pred rokom sa stalo niečo, čo ma nakoplo k tomu, čo dnes robím. Kurzy Martina Jelínka v tom hrali hlavnú rolu, vlastne stále hrajú. Okrem toho, že som si urobila kurz Výživa zo športu, aby som mala certifikát a mohla rozbehnúť podnikanie v tomto odbore, mi jeho prístup stále pomáha vo svojom rozvoji. Komplexnosť informácií, ktoré neustále zo seba chrlia, je neuveriteľná. Má to naozaj skvele prepracované a pokiaľ sa ma niekto spýta, kde a ako získať maximum informácií z tohto sveta, odporučím jedine Martina. Dnes viem, že zdravie človek nemá zadarmo, musí na sebe stále makať a nie je to iba o strave. Vždy, keď na nejakú otázku nepoznám odpoveď, viem, že ju nájdem na stránkach ATAC. Ďakujem za všetko.

Edita Michalčáková

Som lektorka jogy a strava s jogou veľmi úzko súvisí. Na svojich kurzoch jógy a aj pri lekciách jogy sa stretávam s rôznymi typmi ľudí. Väčšina z nich rieši stravu alebo po čase ju začne riešiť. V tom mi veľmi pomohol kurz výživového poradcu od pána Jelínka, v ktorom som si ako vegánka usporiadala stravu, ale tiež ma naďalej sprevádza ďalej, aj keď v inom odbore a môžem tak pomôcť ľuďom, ktorí u mňa cvičia jogu. Je veľmi dôležité, čo a ako JETE. Kurzy ATAC sú úžasné z pohľadu nestrannosti, pretože každý je originál a každý sme iný. Prístup pána Jelínka je úžasný a ľudský... Mňa kurzy veľmi pomohli a mám to na celý život. Ďakujem veľmi pekne :-)

Andrea Vangorová

Keďže som zo Slovenska, urobila som si prieskum o tom, ako sa stať výživovým poradcom, pretože som na Slovensku nenašla podobný kurz, ktorý by sa tejto problematike venoval do hĺbky. Všetky kurzy trvajú maximálne 1 mesiac a myslím si, že ak sa chcem venovať poradenstvu profesionálne, určite to nestačí. ATAC ma zaujal svojím prístupom k online vzdelávaniu, krásnou grafikou, prehľadnosťou a samozrejme holistickým prístupom. Ani šesťmesačné štúdium nie je úplnou bodkou za vzdelávaním, ale už je to dobrý začiatok, s ktorým sa dá začať.Okrem iného som sa celý život venovala pohybu v rôznych formách, cez gymnastiku, tanec, aerobik a pred niekoľkými rokmi som absolvovala aj kurz trénera fitness a aerobiku, tabatu, pilates a kalanetiku. Je teda prirodzené, že som neustále sledoval aj vplyv stravy na svoje telo. Prečítala som všetko, vyskúšala rôzne "osvedčené" recepty na chudnutie a postupne som v obchodoch našla potraviny, ktoré boli základom stravy už našich starých rodičov. Odmietam diéty, pretože varenie, experimentovanie, aranžovanie taniera a samotné jedlo sú mojou vášňou. Tento kurz ma len utvrdil v presvedčení, že vyvážená strava a správna životospráva v kombinácii s neustálym pohybom sú to pravé pre imunitu nášho organizmu, ktorá sa nám odvďačuje napríklad tým, že je neustále vystavená náporu vírusov, ale ja naďalej chodím s úsmevom a bez zábran.