Úvod / Ako sa u nás študuje / Prečo meditácie?

To je veľmi často kladená otázka zo strany záujemcov o štúdium u nás. Dôvod je vcelku pochopiteľný – sme vnímaní ako vzdelávacia spoločnosť v oblasti stravy a zdravia. Tématika práce s mysľou, ktorá u mnohých evokuje zdanie ezoterična, nejako „nesedí“ do tejto koncepcie.
Toto je veľmi nešťastný a krátkozraký spôsob uvažovania. Každá ľudská bytosť vlastní telo, ktoré je ovládané vedomou i podvedomou mysľou. To, čo sa deje na úrovni našej mysle, sa vždy nejakým spôsobom odráža na správaní fyzického tela. Nielen ako celku, ale aj na úrovni jeho častí vrátane jednotlivých buniek.
Z pozície tejto logiky je teda zrejmé, že pokiaľ sa budeme učiť postupne ovládať pochody v našej mysli, vždy tým ovplyvníme správanie nášho tela či jeho jednotlivých častí. V dnešnej dobe sa touto problematikou zaoberá napríklad vedný odbor psychosomatika.
Pretože vzťahy medzi psychikou a zdravím preberáme v polročnom kurze Poradca pre výživu, bolo by zbytočné sa týmto oblastiam venovať aj v kurze Meditácia pre začiatočníkov. V kurze sa preto zaoberáme prakticky použiteľnými a súčasne aj logicky uchopiteľnými vecami v oblasti práce s vlastnou mysľou. Najviac sú v strede záujmu meditácie. U nich totiž väčšina začiatočníkov tápe hneď v samotných základoch - teda ako sa dostať do meditačného stavu, čo tam robiť, alebo ako vôbec poznať, že skutočne meditujeme.
Ďalšou výzvou je takzvané programovanie mysle. Základom tohto procesu je voľba a používanie správnych afirmácií a kontrola emócií, ktoré neustále produkujeme.
Veľa ľudí žije v domnení, že ich život je riadený ich vlastnou racionalitou. Opak je ale skutočnosťou – sme ovládaní emóciami, ktoré produkujeme vedome aj nevedome. Prevažná väčšina populácie si to navyše ani neuvedomuje. A sú to práve emócie, ktoré ako nositelia veľmi silnej energie vedú naše konanie určitým smerom:
Život jednoducho je o emóciách. A pokiaľ je naším cieľom mať svoj život pod kontrolou, je potrebné sa naučiť, ako ovládať svoje emócie. Toto poznanie je základom celého jednomesačného kurzu Meditácia pre začiatočníkov, kde sa učíme jednotlivým technikám práce s mysľou.
Pokiaľ budete chcieť hľadať vzťah medzi obsahom tohto kurzu a spôsobom stravovania, existuje jeden zaujímavý styčný bod:
Akonáhle sa naučíme techniky, ktorými budeme mať pod kontrolou svoje emócie, zistíme, že bude o to jednoduchšie meniť aj spôsob stravovania. A to preto, že budeme schopní oveľa lepšie porozumieť chutiam, ktoré nás ovládajú, a systematicky ich pretvárať požadovaným smerom. Začína to zmenou v nákupných zvyklostiach, končí v kuchyni prípravou nových receptov.
Mgr. Martin Jelínek
Markéta Rožanská
Pred pár rokmi som dosiahla strednodobý vek, kedy sa telo mení a táto zmena je často spojená s nekontrolovateľným nárastom tukovej hmoty. Toto sa stalo aj môjmu telu, a aj napriek tomu, že som vždy veľa športovala a myslela si, že sa stravujem „zdravo“, nárast tukovej hmoty sa nedarilo zastaviť. Po pár mesiacoch hľadania, ako rozumne upraviť stravovanie bez toho, aby som musela držať diéty, som natrafila na pojem „vyvážená strava“, ktorý znel vierohodne. Zásady vyváženého stravovania som začala praktizovať a tvorba tukovej hmoty sa nielen zastavila, ba dokonca všetok prebytočný tuk z môjho tela postupne zmizol. Nahliadnutie do neuveriteľného vesmíru našej črevnej mikroflóry ma zaujalo natoľko, že som sa rozhodla tejto téme venovať profesionálne a hľadala nejaké vhodné kurzy, kde by som si nadobudnuté vedomosti potvrdila. Ďakujem osudu, že som našla kurzy ATAC pána Martina Jelínka, v ktorých som si vedomosti nielen potvrdila, ale neuveriteľným spôsobom aj rozšírila. Pôvodnou profesiou som analytický chemik a cez 20 rokov pracujem vo farmaceutickom priemysle. Na telá klientov pozerám podobne, ako na farmaceutickú továreň - aby bolo možné vyrobiť kvalitné lieky, musia sa do továrne neustále dodávať rôzne kvalitné suroviny v správnych množstvách. A rovnako tak je to aj s ľudským telom – tiež mu musíme dodávať kvalitné živiny v správnych množstvách, inak nemôže správne a zdravo fungovať. Na rozbory jedálnych lístkov svojich klientov veľmi rada využívam aplikáciu ZOFapp, vďaka ktorej môžem nahliadnuť na množstvo a druhy prijímaných živín naozaj detailne a klientom potom veľmi konkrétne odporučiť, čo im v strave chýba alebo naopak prebýva. Veľkou výhodou tiež je, že sa môžem stále vracať k jednotlivým lekciám kurzov ATAC a čerpať z nich. Spolupráca s jednotlivými klientmi a často sa opakujúce rovnaké problémy a rovnaké otázky ma viedli k rozhodnutiu spísať e-book „Základy vyváženého stravovania alebo 8 prehľadných rád, ako upraviť stravovanie navždy (a svojmu telu pritom počúvať)“. Svoje vzdelanie som si následne rozšírila o profesijnú kvalifikáciu „Lektor ďalšieho vzdelávania“ - zmysluplné a logické zásady vyváženej stravy a jej priameho vplyvu na zdravie ďalej odovzdávam aj prostredníctvom rôznych kurzov či seminárov.
Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.
Som šťastná a nesmierne vďačná, že som získala dar a možnosti šíriť medzi verejnosť zdravie, krásu a výživu – ako podporu kvalitného a plnohodnotného života. Ku kurzom pána Mgr. Martina Jelínka som sa dostala cez jeho knihy a prednášky, ktoré sú TOP, odborné, zaujímavé, praktické, pútavé a jednoduchou formou prevediteľné do bežného života obyčajných ľudí. Po prečítaní knihy „Výživa pri zhubných ochoreniach“ som chcela ďalšiu, a tak som sa plynule ocitla v on-line kurzoch ATAC. WOW - to bolo presne to, čo som potrebovala. V pohodlí svojho domu, v časoch a tempe, kedy a ako sa to človeku hodí, bez stresu a dochádzania. Kurzy odporúčam každému bez rozdielu. Zaradila by som ich ako povinnú školskú dochádzku a povinný predmet. Vyhovuje mi rozsah učiva, odbornosť, praktická časť kurzov (výuková hra), testovacia časť, videá, ale aj poradňa pre študentov, ktorá je veľmi prínosným prvkom. Spôsob stravovania, ktorý sama preferujem a súčasne aj odovzdávam ďalej nádherne rezonuje s celým kurzom a podstatou pána Jelínka. Kurzy sú postavené na veľmi pevných a stabilných základoch – tj na PESTROSTI, VYVÁŽENOSTI, KVALITNÝCH POTRAVINÁCH, kedy všetko musí ladiť s konkrétnymi potrebami jednotlivca. Pracujem s ľuďmi trpiacimi histamínovou intoleranciou (sama mám túto HIT nálepku), potravinovými alergiami, ekzémami, tráviacimi problémami atď. av tomto oore je skutočne veľkou výzvou nastaviť jedálniček tak, aby strava bola vyvážená a chutná. Aké potraviny preferovať a akým by sa mal postihnutý človek naopak vyhýbať. Aký výživový štýl použiť pri prevencii a vzniku rôznych problémov... Osobné a negatívne skúsenosti v oblasti medicíny, farmaceutického priemyslu a nutričných poradcov mi pomohli otvoriť si svoju vlastnú prax a pán Mgr. Martin Jelínek mi dodal ďalšie potrebné vedomosti a know-how v podobe úžasných ATAC kurzov.
Hana Bourková
Deň, kedy som objavila kurz pána Mgr. Martina Jelínka na internete, by sa dal zaradiť medzi tie šťastné. Hľadala som nejaký komplexný kurz z oblasti výživy a môžem povedať, že touto voľbou som sa nepomýlila. Kurz predčil moje očakávania - dokonale prepracovaný systém výučby, úžasná výhoda on-line štúdia, skvelý prístup pána Mgr. Jelínka. Kurzy ATAC môžem všetkým vrelo odporučiť.