Kurzy ATAC

Úvod / / Holistický prístup v poradenstve

Holistický prístup v poradenstve

Zóna optimálního fungování

Systém poradenstva, ktorý používame, je založený na princípoch holistického poňatia človeka. Každý človek je neoddeliteľnou súčasťou prostredia, v ktorom žije. Je preto logické, že nás do určitej miery ovplyvňujú rôzne faktory - kvalita ovzdušia, spánkový režim, emocionálny stres, úroveň fyzickej aktivity, užívané lieky a, samozrejme, kvalita našej stravy. Moderná veda potvrdzuje, že tieto podmienky priamo ovplyvňujú metabolické procesy v ľudskom tele a že sa navzájom ovplyvňujú. Preto nie je možné stanoviť medzi nimi konkrétne hranice a zaoberať sa nimi ako čiastkovými.

Princíp holizmu (celostného prístupu) teda hovorí, že ak chceme, aby strava ovplyvňovala správanie nášho tela želaným smerom a spôsobom, musíme brať do úvahy všetky tieto faktory rovnako a predovšetkým vo vzájomnej súvislosti. Má to svoje výhody aj nevýhody. Medzi pozitíva patrí nekompromisný fakt, že týmto spôsobom zohľadňujeme maximum toho, čo ovplyvňuje fungovanie ľudského tela. Negatívom je určitá náročnosť pri snahe pochopiť celý systém, pretože existuje značný rozsah vzájomných vzťahov a súvislostí, ktoré je potrebné zohľadniť pri určovaní správneho stravovacieho režimu. A to so sebou prináša potrebu praxe, ktorú si treba osvojiť.

V našom holistickom prístupe k výživovému poradenstvu sme vyvinuli systém, ktorý veľmi jednoduchým spôsobom spája všetko, čo ovplyvňuje ľudský metabolizmus a zároveň priamo súvisí s kvalitou stravy.

Aké je jeho tajomstvo?

  1. Rešpektujeme skutočnosť, že v tele je všetko spojené so všetkým. Aby bolo možné určiť, čo je potrebné v stravovaní zlepšiť, je potrebné vedieť, ako sa klient dlhodobo stravuje a ktoré potraviny a postoje k jedlu spôsobili odchýlku od potenciálnej rovnováhy.
    Z tohto dôvodu sa najprv snažíme identifikovať "zlozvyky" v dlhodobom stravovaní klienta.
  2. Vieme, že moderná veda dokáže vypočítať a matematicky vyjadriť mnohé biologické procesy prebiehajúce v ľudskom tele. Situáciu nekomplikujeme používaním merateľných parametrov, ktoré uľahčujú stratu prehľadu a vedú k situáciám, keď "pre stromy nevidíme les".
    Na poradenstvo používame najľahšie dostupné a zároveň základné merania a hodnotenia metabolických procesov.
  3. Aj keď je možné ľudský metabolizmus merať a analyzovať rôznymi spôsobmi, nemožno v tomto smere použiť žiadny komplexný systém. Jednoducho neexistuje nástroj alebo metóda, ktorá by zistila všetko. Našťastie existujú aj rôzne prejavy na tele, ktoré odrážajú stav procesov prebiehajúcich vo vnútri tela.
    Vyvinuli sme systém, pomocou ktorého môžeme ľahko získať informácie o niektorých metabolických procesoch v tele, ktoré sa prejavujú napríklad v správaní, kvalite vlasov, nechtov alebo pokožky a ktoré priamo súvisia s kvalitou stravy.
  4. Sme si plne vedomí toho, že spôsob nášho myslenia a naše emócie ovplyvňujú všetky biologické procesy, ktoré prebiehajú v tele, a to úplne zásadným spôsobom.
    Rešpektujeme a zohľadňujeme dostupné psychosomatické prejavy každého klienta a dávame ich do súvislosti s kvalitou výživy.
  5. Pohyb je prirodzenou súčasťou našej existencie. Úroveň fyzickej aktivity ovplyvňuje metabolizmus v podobnej miere ako naše emócie.
    Súčasťou nášho poradenského systému je zhodnotenie súčasnej pohybovej aktivity a odporučenie takej, ktorá klientovi vyhovuje po všetkých stránkach.
  6. V oblasti výživy existuje veľké množstvo rôznych teórií, ktoré si často navzájom odporujú. Príkladom je delená strava, výživa podľa krvnej skupiny, makrobiotika, vegetariánstvo, vitariánstvo (raw), strava s vysokým obsahom sacharidov alebo bielkovín a mnohé ďalšie.
    Žiadnu z nich nepreferujeme, ale rešpektujeme ich vedecký základ. Našou prioritou je pristupovať ku každému individuálne s rešpektom k cieľu, ktorý sme si spoločne stanovili.
  7. Väčšina ľudí rozlišuje medzi zdravými a nezdravými potravinami. Je to veľmi relatívne, pretože vzhľadom na individualitu každého človeka reaguje metabolizmus na každú potravinu inak. Čo je dobré pre jedného človeka, nemusí vyhovovať inému.
    V našom systéme rozdeľujeme potraviny na vhodné a nevhodné. Odnesiete si od nás zoznam odporúčaných potravín, ako aj tých, ktorým by ste sa mali z mnohých dôvodov vyhnúť. Nič nezakazujeme, len stanovujeme pokyny pre stravu klienta.
  8. Moderná veda hovorí, že každá potravina obsahuje energiu, určité spektrum živín (sacharidy, tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály atď.), má hodnotu glykemického indexu a záťaž a pri trávení spotrebuje určité množstvo energie z tela. Východné filozofie a kultúry nás v snahe o holistický pohľad na stravovanie presviedčajú, že každá potravina navyše ovplyvňuje pocity tepla a chladu v tele (tzv. tepelný efekt), ovplyvňuje acidobázickú rovnováhu vnútorného prostredia tela a zasahuje do energetického systému človeka (tendencie jin vs. jang).
    Náš holistický prístup rešpektuje oboje. Vytvorili sme "most", ktorý spája tieto dva svety a v ich vzájomnom prepojení nachádza zmysel a poriadok.
  9. Ako teda vyzerá strava, ktorú od nás dostanete?

    • Je vyvážená z hľadiska množstva a pomeru základných živín.
    • Energeticky je to postačujúce - vypočítame pomer príjmu a výdaja energie.
    • Chceme tiež, aby boli recepty ľahko stráviteľné.
    • Výsledný glykemický index a záťaž celodenného jedla zodpovedá podľa individuálnych požiadaviek klienta.
    • Jednotlivé recepty sú navrhnuté tak, aby udržiavali zdravú acidobázickú rovnováhu bilancia.
    • Potraviny usporiadame tak, aby ich tepelný účinok zodpovedal ročnému obdobiu, v súčasnosti prechádzame a zároveň individuálnym požiadavkám klienta v súvislosti s na zdravotný stav a fyzickú aktivitu jednotlivca.
    • V neposlednom rade bude celodenná strava energeticky zodpovedať vnútornému stavu mysle. Vnútorné rozpoloženie klienta a jednotlivé situácie, ktorými bude v živote prechádzať.
  10. Aby sme teóriu mohli uplatniť v praxi, je potrebné pripraviť jedlá z vybraných potravín, ktoré sú skutočne "jedlé". Aby bolo výživové poradenstvo zmysluplné, je potrebné odporúčať jedlá, ktoré dobre chutia.
    Okrem zoznamu vhodných a nevhodných potravín obsahuje naše poradenstvo aj prepracovaný systém konkrétnych receptov pre verejné stravovanie aj domáce varenie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Petra Pokorová, DiS.

Som nutričná terapeutka a hľadala som možnosť ďalšieho sebavzdelávania. Vzhľadom na moju vyťaženosť som uvítala dištančnú formu výživového kurzu Mgr. Jelínka – tj kombináciu samoštúdia s využitím tzv. myšlienkových máp a osobného stretnutia s lektorom na spoločných seminároch v Prahe. Veľmi dobre a efektívne spracované jednotlivé kapitoly ma doslova a do písmena vtiahli do danej problematiky. Cítila som veľký príliv energie a túžby dozvedieť sa stále viac informácií. Dnes sa pozerám na problematiku výživy človeka očami celostnej medicíny. Naučila som sa základom Ayurvedy a Tradičnej čínskej medicíny. Už dokážem pomôcť ľuďom, ktorí sa dostali do slepej uličky klasickej medicíny. Tento kurz je vo svojej dobe skutočne veľmi ojedinelý. Môžem len odporučiť.

Kateřina Kmínková

Kurz Poradca pre výživu som sa rozhodla študovať, pretože som chcela začať robiť niečo nové, čo ma bude baviť, napĺňať a bude prospešné pre všetkých. Toto všetko som vo svojom bývalom zamestnaní už nenachádzala. Kurz ma veľmi bavil, spracovávanie myšlienkových máp bolo jednoduché a zároveň veľmi edukatívne. Jeho veľkou výhodou je aj systém ON-LINE kurzu, ktorý som mohla robiť z domu, keď som mala čas. Kurz mi pomohol nielen utríbiť si svoje znalosti v oblasti zdravej výživy a naučiť sa mnoho nového, ale aj v niektorých oblastiach úplne zmeniť názor na vec. Tiež som veľmi privítala zrozumiteľné vysvetlenie základov Ajurvédy a Tradičnej čínskej medicíny. Kurz Poradca pre výživu mi pomohol v mojom novom profesnom štarte a teším sa na svojich zákazníkov.

Ing. Lenka Podjuklová

Chcela by som sa touto cestou poďakovať za získané kvalitné vedomosti o výžive. Celý život ma lákalo vedieť niečo viac o výžive a zdravom životnom štýle. Dlho som hľadala kurz, ktorý by mal celostný pohľad na výživu zdravý životný štýl. Veľa kurzov je krátkych a nie sú komplexné. Tento kurz je síce náročnejší, ale zato kvalitný a veľmi prínosný. Páči sa mi, že tam je zakomponovaný aj východný pohľad na výživu a zdravie človeka, ako je čínska medicína a ayurvéda, o ktorú sa už dlhý čas zaujímam. Určite to nebude posledný kurz, ktorý som v ATAC absolvovala. Kurz som hlavne robila pre seba, pretože mám RA a chcela som si tiež trochu pomôcť sama aspoň zmenou jedálnička, keď už doktori nedokážu pomôcť. Veľmi ďakujem pánovi Martinovi Jelínkovi, ktorý dokázal vždy bleskurýchlo odpovedať na otázky. Tento kurz odporúčam každému, komu nie je zdraviu ľahostajné.