Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či obsah saponínov v surovej zelenine možno znížiť kuchynskou úpravou? A ako na tieto látky pôsobí varenie v pare?
Veľmi ďakujem za odpoveď.
Saponíny majú hydrofilné vlastnosti, pomerne dobre sa teda rozpúšťajú vo vode. Ich množstvo v potravinách výrazne znížite nielen lúpaním, umývaním či namáčaním, ale aj varením (vrátane prípravy v pare), prípadne klíčením a fermentáciou.
Témy: Saponíny
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.